Ambasada Izraela: Hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona su dobrodošli

Ambasada Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, osvrnula se na problem izmjena Izbornog zakona naše zemlje te su, između ostalog, govorili i o problemima s kojima se suočavaju nacionalne manjine, uključujući i Jevreje.

Iz Ambasade su poručili da Izrael “pozdravlja ohrabrujuće akcije koje je poduzela BiH s ciljem zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u državi”.

– To se tiče Rezolucije Doma naroda Parlamenta BiH o usvajanju radne definicije pojma antisemitizam kako ju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a na inicijativu Dragana Čovića. Sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH na inicijativu Milorada Dodika – ističu iz izraelske Ambasade.

Navode da se to odnosi i na Odluku Grada Mostara da preimenuje ulice koje nose imena ustaša, na inicijativu gradonačelnika Marija Kordića i uz podršku Gradskog vijeća Grada Mostara, kao i predsjednika Klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara.

Dodali su i kako je država Izrael posvećena zaštiti sigurnosti, prava i statusa Jevrejske zajednice širom svijeta, uključujući i Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

– Država Izrael podržava nedavne korake koje su poduzele različite institucije Bosne i Hercegovine, koja koristi svim njenim građanima i njenoj jevrejskoj zajednici i nada se da su ovi koraci izraz trenda dobrodošlice i da će i drugi bh. gradovi i njihovi zvaničnici biti inspirirani ovim pozitivnim korakom koji je napravio Grad Mostar i učiniti ispravan izbor kada je u pitanju preimenovanje ulica i javnih ustanova koje nose uvredljiva imena – navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ističe kako Izrael u potpunosti podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost.

– S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV – Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika – navode iz Ambasade Izraela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Kako se uništava jezikw: Znate li šta znače skraćenice P.U.M.B. i B.Š.M.O.?